Kaks valdkonda mida asendab internet


Füüsiline kirjavahetus

Inimesed saadava üksteisele füüsilisi kirje harva. Kuid teevad seda ikkagist. Põhjuseid on mitmeid. Esiteks paberkandjal kiri on palju isiklikum, eriti kui see on veel käsitsi kirjutatud. Kohati on tunne, nagu see oleks jäänud mingisuguseks kunstivormiks (va. späm ja erinevad juriidilised teated). Tekib austus kirjutaja suhtes, et keegi on näinud nii palju vaeva sinu nimel. Eriti tore on saada õnnitlusi ja tervitusi, see omab märgatvalt suuremat emotsionaalselt väärtust. Paljud vanema põlvkonna inimesed pole võimelised ümber õppima ja neile on see eluliselt oluline funktsionaalsus.

Tänapäeval email on muutunud nii mugavaks, et üks kiri sadatest või tuhandetest ei oma enam nii suurt isiklikku väärtust. Samas email on palju täisulikum. Asjaajmises füüsiline kiri konkurentsi ei paku. Kiirus, odavus, jälgitavus, turvalisus jne.. on jätnud tavaposti enda maailma elama.





Switchboardi operaatorid telefonikeskjaamades

Telefoni loomisega puudus algselt probleem kuidas saada kuidas viia erinevaid osapooli omavahel kokku. Inimesed soovides helistada A-st punkti B pidid esmalt ühendust võtma keskjaamaga, kus operaator võttis kõne vastu ja uuris keda vaja kätte saada. Operaator ühendas A ja B kaablid omavahel ära ja side seanss sai alata. Seda tehnoloogiat kasutati kuuekümnendateni. USA-s tegid seda tööd peamiselt naised, sest nad oli viisakamad helistajate suhtes. Samuti neile sai palka kaks kuni neli korda vähem maksta kui meestele.

Õnneks on tänapäeval meil olemas võrguseadmed mis seda inimeste eest ise ära teevad, vastupidist olukorda ei kujutaks enam ette. Päris naljakas kui nätieks Skype (voip tehnoloogia) kõne tehes peaks peaks eraldi operaatorile helistama, et saaks vastav side luua.







Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus

Autoriõigus - eraisik vs juriidiline isik

IT Proff