Autoriõigus - eraisik vs juriidiline isik

Pirate Party ettepanek mitte kaubanduslik andmete jagamine muuta vabaks on minu hinnangul õige. Peamiseks põhjuseks, et hetkel toimiv reglement ei toimi. On võimatu tuvastada kas kaks isikut jagavad autorõigusega omandit üksteisele ilma, et neid "pealt kuulaks". Ehk inimõigused ja privaatsus on siin kohal kõige tähtsamad. Jääb küsimuseks, et mis siis saaks? Kas autorid jääksid ilma rahata?

Usun, et paljud autorid isegi võidavad sellest. Inimesed "tasuta" tarbides autorite loomingut on nõus üks hetk ka selle eest maksa (minnes näitleja pärast kinno või muusiku pärast kontserdile). See on nagu turundus mis toimib inimeselt inimesele põhimõttel.

Kindlasti paljud peaksid ka oma ärimudelid ümber tegema. Tänapäeval ostetakse peamiselt mänge mida mängitakse võrgus (kasutajakonto on tasuline). Kuid on ka mänge mille eest oleks keerulisem raha küsida, sest mängud on kopeerides crack - tavad. Siin kohal peaksid programmid ja mängud turvalisemaks minema. Kui võrgu kiirus areneb, miks mitte, et kõik programmid on üks hetk striimitavad. Ehk kogu kood jookseb serveris ja klient näeb ainult pilti, juhtides seda enda lokaalsete kontrolleritega. Ettevõtted on paindlikud ja turumajandus loksutab asjad lõpuks paika.

Olen kindel, et see oleks paljudele ettevõttetele ja isikutele probleem. Samas siin kaalub inimeste privaatsus ettevõttete kasumi. Poliitikud peavad toetama inimeste vabadust ja õigusi, mitte vastupidi.

Pildiotsingu p2p tulemus

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kasutatavus

Arvustus (Hacker-HOWTO)